Aad Spanjaard
maandag 1 januari 0001Aad Spanjaard (Den Haag, 1947) is een echte duizendpoot. Nadat hij in 1966 het examen Mulo-B met succes had afgerond, trok hij, na een korte periode van 12 ambachten en 13 ongelukken, de wijde wereld in. Na een tijd in Amerika en Canada te hebben rondgezworven, betrad hij weer de vaderlandse bodem. Er volgde er een periode van zoeken naar zijn draai en het ene ‘foute’ baantje na het andere passeerde de revue, totdat hij uiteindelijk zijn creatieve rust vond in de (pop)fotografie.
Aart de Veer
maandag 1 januari 0001Aart de Veer is geboren op 30 januari 1940 in Middelburg. Na zijn baby- en kleuterjaren in Middelburg en Enschede woonde hij in Den Haag waar hij op de ‘Woltersschool’ en het 1e Vrijzinnig Christelijk Lyceum zat. Hij deed eindexamen Gymnasium B en studeerde hij één jaar geologie in Leiden, om na zijn militaire dienst zijn studie te vervolgen met fysische geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn afstuderen werkte hij anderhalf jaar bij een recreatie-adviesbureau in Arnhem, en vervolgens in totaal 28 jaar bij instituten in Wageningen: als landschapsonderzoeker bij de Stichting voor Bodemkartering en als directiesecretaris bij DLO-Staring Centrum. In 1985 promoveerde hij in Groningen op het proefschrift Opvallende bomen in het agrarische landschap van Nederland. Van 1992 tot 2007 had hij zijn eigen huisgalerie ‘Studio Arborhenum’ in Rhenen, waar zijn belangstelling voor o.a. keramiek ontlook. Aart verhuisde in 2007 naar Utrecht waar hij op zijn zeventigste verjaardag zijn autobiografie Vederwaardigheden liet verschijnen. De laatste twaalf jaar is hij actief als vrijwilliger bij het Centraal Museum, Kerken Kijken en Gilde Utrecht, en in het verenigingsleven (bridge, (Past) Rotary, Orde van den Prince, COC 50+). Klassieke muziek, reizen en taalstudie zijn bij hem niet weg te denken. ELMAR gaf in 1967(!) zijn Praktische Puzzelencyclopedie uit en daarmee is de cirkel weer rond.
Ad Kaptein
maandag 1 januari 0001Prof. dr. Ad Kaptein (1949) is medisch psycholoog in het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn onderzoek en onderwijs gaan over omgaan met ziek-zijn door patiënten, en over hoe partners, familie en gezondheidswerkers de patiënt daarbij kunnen helpen.
Ad Snelderwaard
maandag 1 januari 0001Ad Snelderwaard is fotograaf, routemaker en redacteur en werkte mee aan tal van publicaties over wandelen en fietsen. Bij Uitgeverij Elmar verschenen van zijn hand de fietsroutegidsen Fietsen langs het Pieterpad en Fietsen langs de Maas. Hij werkt momenteel aan een fietsroutegids met de werktitel Fietsen langs de Noordzee en de Waddenzee. Samen met Noes Lautier tekent hij voor De mooiste netwerkwandelingen in de Achterhoek en de Liemers.
Anke Landweer
maandag 1 januari 0001Tijdens een oriënterende periode van twee jaar aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten/Psychopolis onderzocht Anke, naast haar voortdurende drang tot lezen en schrijven, haar interesses op het gebied van o.a. tekenen, schilderen, fotografie, anatomisch tekenen, reprografie, zeefdrukken, etsen, lithografie, grafische vormgeving en het werken met diverse materialen.
Haar toenemende interesse op het gebied van grafische vormgeving vormde aanleiding tot haar studie aan de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Aan de KABK, waar zij o.a. les kreeg van Gerrit Noordzij, volgde zij haar opleiding met als studierichting grafische en typografische vormgeving.
Anoek de Groot
maandag 1 januari 0001Anoek de Groot (1970) is afgestudeerd aan de Kunst Academie in Den Haag. Na een aantal jaren vertrok ze naar Japan om er te dansen in nachtclubs. Daarna studeerde ze fotojournalistiek in Sydney en danste ze in clubs van Australië en Hongkong. Als fotojournaliste werkt ze voor de Agence France-Presse. Haar foto’s zijn gepubliceerd in internationale kranten en tijdschriften. Met haar debuut geeft Anoek ons een unieke kijk achter de schermen van het Japanse nachtleven.
Antonette Spaan
maandag 1 januari 0001Antonette Spaan studeerde toeristisch management en werkt sinds 1999 in de reisbranche. In 2002 reisde ze voor het eerst naar Nieuw-Zeeland en liet hier destijds een stukje van haar hart achter. De ongerepte natuur, immense bergen en vriendelijkheid van de Nieuw-Zeelanders maakten een diepe indruk op haar. Met een voorliefde voor wandelen in de natuur is Nieuw-Zeeland voor haar de perfecte bestemming om, meestal solo, te gaan rondtrekken. Bij uitgeverij Elmar verscheen in 2022 het Reishandboek Nieuw-Zeeland, waarin ze haar ervaringen in dat land met de lezers deelde. Lees HIER het interview dat Elmar bij die gelegenheid met haar had.
Arjen van Alphen
maandag 1 januari 0001Arjen van Alphen is gedragsdeskundige en schreef diverse boeken over het opvoeden en trainen van honden. Zijn eerste twee succesvolle boeken behandelen het trainen van honden volgens de regels van de natuur met de Roedelmethode. In een volgend boek komt het trainen van hulphonden uitgebreid aan de orde. In zijn laatste boek, Basisboek opvoeden van honden, wordt de levenslange relatievorming tussen hond en baas uit de doeken gedaan: emoties, zintuigen, hormonen en het opgroeien van pup tot volwassen hond.
Arlen Hoebergen
maandag 1 januari 0001Arlen Hoebergen (1964) vindt een vakantie van een maand ‘kort’ en trekt er daarom het liefst zo vaak mogelijk langer op uit. Na afronding van zijn studie Scheikundige Technologie trok hij, samen met zijn vriendin Jeannette, acht maanden door Afrika om vervolgens ruim een jaar in Japan te verblijven. Terug in Nederland begon zijn werkzame leven en moest hij het stellen met zijn ‘korte’ jaarlijkse vakanties van een maand.
In 2001 ontdekte hij met Jeannette het wandelen. Na het Peellandpad (een lange afstand wandelpad – LAW – van Den Bosch naar Roermond) volgde het Pieterpad en een paar jaar later hadden ze bijna elke LAW in Nederland gelopen. Het kon niet uitblijven dat ze ook naar Santiago de Compostella zouden lopen, natuurlijk van huis uit. Maar zelfs dat was niet genoeg en in 2011 begon hun ultieme uitdaging: te voet door Chili…
Arthur Rörsch
maandag 1 januari 0001Arthur Rörsch (1933) is oud-Lid van de Raad van Bestuur van TNO (1979-1994). Verder was hij (deeltijd) hoogleraar aan de Universiteit Leiden van 1967 tot 1997, en bestuurlijk werkzaam in een aantal Europese wetenschappelijke organisaties.
Met een terugblik op persoonlijke ervaringen behandelt hij in Science Friction zowel de pessimistische als de optimistische visies van hedendaagse wetenschappers die van invloed zijn op de voortgang van de wetenschap en haar toepassingen.
Bastiaan Brink
maandag 1 januari 0001Bastiaan Brink (1973) is musicus en schrijver. Daarnaast studeerde hij antropologie, filosofie en theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Al van jongs af aan maakt hij reizen en probeert hij mensen via een muzikale of geschreven vertelling mee te voeren naar werelden die zich bevinden achter de horizon.
Ben de Ponti
maandag 1 januari 0001Ben de Ponti (1951) is al vele jaren een hartstochtelijk bezoeker van Oost- en Zuidelijk Afrika. Eerst als tandarts, later als voorzitter van de Stichting Vrienden van St. John’s, Mzuzu. Hij maakte met zijn gezin vijf lange kampeertochten door Malawi, Tanzania, Zam-bia, Zimbabwe, Namibië en Botswana. In Malawi kwam hij voor het eerst in aanraking met de faam van David Livingstone. Daarna is zijn fascinatie voor deze unieke ontdekkingsreiziger nooit meer verdwenen.
Bram De Brabander
maandag 1 januari 0001De Vlaamse freelance-journalist, copywriter & projectmanager Bram De Brabander (1988) verliest al zijn energie wanneer hij in 2016 als ambtenaar werkt. ‘Burn-out’, klinkt het harde oordeel. Terwijl hij uitgeblust maanden ziek thuis zit, besluit hij zijn oude liefde – het schrijven – opnieuw op te pikken. Hij start een onverbloemde, pijnlijke, maar soms ook hilarische blog over zijn moeizame zoektocht naar oplossingen. Zijn boek is het pure en confronterende relaas van een jonge ‘burn-outer’.
Bram den Hertog
maandag 1 januari 0001Bram den Hertog (1991) is een reisfietser in hart en nieren, als hij niet over de wereld fietst, dan droomt hij erover of dan maakt hij reisplannen. Zijn debuutreisboek 'Stormreis van een jonge hond' neemt de lezer mee met de 20.000 kilometers, en neemt de lezer vooral mee in zijn hoofd, terwijl hij talloze plotselinge avonturen beleeft op en naast de fiets.
Charles Aerssens
maandag 1 januari 0001Charles Aerssens (1948) is na zijn studie aan de ALO een aantal jaren als leraar Lichamelijke Opvoeding werkzaam in Zwitserland. In deze periode volgt hij aan de Sporthochschule Magglingen leergangen voor alpine skiën en skilanglauf en hij wordt enthousiast bergwandelaar en bergsporter. Weer terug in Nederland groeit zijn belangstelling voor het wandelen en onderneemt hij wandelprojecten in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Engeland. Door zijn wandelexpertise als routemaker wordt hij betrokken bij de opzet en het tot stand komen van het wandelroutenetwerk in het Hart van Brabant.
Cora de Fluiter
maandag 1 januari 0001Cora de Fluiter is gewichtsconsulent en leidt een praktijk waarin meerdere therapeuten advies en begeleiding bieden omtrent gewichtsbeheersing. Cora heeft er zelf 25 jaar over gedaan om er achter te komen dat haar overgewicht in ieder geval vier lichamelijke oorzaken had. Met het schrijven van een boek over het herkennen en behandelen van lichamelijke oorzaken van gewichtstoename wil zij andere mensen die lange zoektocht besparen. Inmiddels kent haar boek al de vierde druk en werkt een keur van therapeuten volgens haar methodiek.
Cordula Rabe
maandag 1 januari 0001Cordula Rabe liep in 2001 voor het eerst de Spaanse Sint Jakobsroute en toen ze een paar jaar later op zoek was naar een nieuwe uitdaging in haar werk, bedacht ze haar passies wandelen en schrijven te gaan combineren. Ze benaderde ze uitgeverij Rother met het idee een wandelgids over de Costa Brava, maar Rother was op zoek naar een auteur voor een gids over de Sint Jakobsroute. Nadat die in 2004 verscheen, kwamen al snel ook de andere grote pelgrimswegen in Spanje aan de beurt. Inmiddels zijn er in Nederland zes wandelgidsen van haar hand verschenen en in 2022 verscheen het Handboek voor de pelgrim. Naar aanleiding daarvan had Elmar een vraaggesprek met haar, dat je HIER kan lezen.
Daan Goppel
maandag 1 januari 0001Daan Goppel (1987) gaat geregeld op avontuur. Enige jaren geleden liftte hij van Nederland naar Suriname, waarover hij het boek Liften naar Suriname schreef. In Knalpot beschrijft hij in enkele meeslepende verhalen zijn verblijf in de miljoenenstad Jakarta: studie, geloof, hoop en liefde.
Dick Poppe
maandag 1 januari 0001Dick Poppe (geboren 1949 te Amsterdam) is leraar biologie aan het Regionaal Onderwijs Centrum van Twente en aan het Stedelijk Lyceum in Enschede. Hij is vanaf zijn jongensjaren gefascineerd door de natuur en heeft zich ook altijd aangetrokken gevoeld door de culturen van verre volkeren. Als jeugdige padvinder (toen sprak men nog niet van ‘scouting’) begon hij in 1962 met het bijhouden van zijn veldwaarnemingen in een logboek. In datzelfde jaar kon hij meteen een behoorlijk heftige natuurbeleving noteren: een adderbeet, opgelopen in de Belgische Ardennen en resulterend in drie dagen ziekenhuisopname te Dinant. Zijn belangstelling voor adders en andere reptielen heeft hij ondanks dit voorval altijd behouden, maar het waarnemen van vogels is toch de hoofdactiviteit tijdens zijn regelmatige verblijf in het open veld. Hij studeerde biologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (1967-1975). Voor zijn doctoraalonderzoek verbleef hij een jaar in het Caribisch gebied, waar hij zeevogels observeerde vanaf het hydrografisch onderzoeksvaartuig Hr. Ms. ‘Luymes’.
Dolf de Vries
maandag 1 januari 0001Dolf de Vries deed in 1960 eindexamen aan de Toneel Academie in Maastricht. Hij speelde een ontelbaar aantal rollen, zowel op het toneel als voor film (Soldaat van Oranje, Turks Fruit, De Vierde Man, Zwartboek) en televisie (Dossier Verhulst, Onderweg naar Morgen).
Hij schreef en speelde vier soloprogramma’s en schreef inmiddels zo’n veertig boeken, waaronder romans, jeugdboeken, verzamelde columns en heel veel reisboeken. In totaal werden tot nu toe ruim 250.000 boeken verkocht.
Dolf is in december 2020 overleden.